S.V. Nieuwleusen JO9-2 pakt het zilver om de KNVB Beker 2016-2017

27 mei, de dag waar lang naar werd uitgekeken. Vandaag staats dé wedstrijd van het jaar op het programma, namelijk de finale om de KNVB Beker Regio Oost JO9. De finale ronde wordt, te samen met 14 andere finales in alle andere leeftijdscategorieën, gehouden op het prachtige sportpark van DOS’37 in Vriezenveen.
In deze finale is Haarle JO9-1 de tegenstander dat de finale bereikte door een 7-0 overwinning op Den Ham JO9-2.

affiche van de KNVB

Op weg naar de finale werden niet de minste ploegen door de oranjehemden veschalkt: ASC JO9-2, Olympia ’28 JO9-2, Balkbrug JO9-1, DKB JO9-1 en Kloosterhaar JO9-1. In de finale werd Haarle JO9-1 de tegenstander. De halve finale tegen Kloosterhaar gold als maatstaaf omdat Haarle JO9-1 in dezelfde competitie uit kwam. Nieuwleusen won de halve finale met een prachtige 4-2 overwinning. Haarle boekte in de competitie een soortgelijke uitslag, 5-3
Op basis van de statistieken is Haarle dan ook gelijkwaardig aan Nieuwleusen JO9-2 en niets lijkt een spannende pot voetbal in de weg te staan.

Wanneer we bij het sportpark van DOS’37 wordt het al duidelijk hoe bijzonder deze prestatie is. De KNVB geeft het sportpark omgetoverd tot een ware voetbal tempel. Wat een geweldige ambience en wat een voorrecht voor de boys om hier te mogen spelen. Alle ploegen worden door een teambegeleider van de KNVB opgevangen en wordt de gang van zaken uitgelegd.

Het is warm vandaag, zeg maar heet. Om 11:00 is het al ruim 27 graden en brand de zon op het kunstgras al waar de JO9-2 zich mag gaan voorbereiden. Na de goede resultaten van de afgelopen weken en de ruime overwinning van afgelopen maandag op de JO9-1 van Balkbrug zullen we in dezelfde samenstelling gaan beginnen. De jongens hebben er zin in, al baart de warmte toch wel enige zorgen.

Nog even snel wat drinken en dan mag er door Haarle worden afgetrapt dat de toss heeft gewonnen.
Haarle begint voortvarend en proberen de oranjehemden direct vast te zetten. Het aftasten is begonnen en wordt er over en weer geprikt. De wedstrijd staat onder leiding van een KNVB scheidsrechter en deze beste man fluit voor zaken waar normaal gesproken niet voor zou worden gefloten in de JO9 categorie en dat is behoorlijk wennen voor de boys. In de 8e minuut is het Haarle dat door het midden komt en de bal kan door de defensie niet goed worden weggewerkt waarna er van afstand wordt geschoten, 0-1.

Nieuwleusen gaat niet bij de pakkeneer zitten en gaat op zoek naar de aansluitingstreffer, maar hebben vandaag moeite om elkaar goed te vinden. Dit is ook de verdienste van Haarle dat veelvuldig voor de man komt en net iets scherper oogt. Aron staat echter als een dijk te keepen en behoedt zijn ploeg in deze fase voor een verdere achterstand. Een corner die door de wind lijkt in te draaien acteert hij tijdig op en via de lat gaat ook deze bal over het doel. Naar mate de 1e helft vordert krijgt Nieuwleusen wel meer overwicht wat resulteert in een geweldige kans voor Milan wanneer hij vrij voor de goal wordt gevonden. Helaas treft hij hard het aluminium. Ook in de rebound gaat de bal er niet in. En dan is Haarle er razendsnel uit en op slag van rust, in de 20e minuut is daar helaas de 0-2.

In de rust is het vooral veel drinken en heeft de warmte zichtbaar invloed op de ploeg die moeilijk in de wedstrijd kan komen.
De 2e helft begint Nieuwleusen voortvarend en zoekt de aanval. Helaas verliezen we op het middenveld de cruciale duels waardoor Haarle gevaarlijk richting doel kan komen. In de 25e minuut straft Haarle het genadeloos af door vanuit een scrimmage voor het doel van Aron alsnog de 0-3 weet te maken. Nieuwleusen lijkt vandaag niet bij machte om het frivole spel te kunnen tonen en zijn het vooral de duels die worden verloren waardoor de oranjehemden achter de feiten aan lopen. In de 28e minuut is dan aanvoerder Ramon die doorbreekt en strak Storm inspeelt. Storm houdt het overzicht en ziet Milan vrij staan. Ditmaal is het wel raak voor de linkerspits en is de 1-3 een feit. Dit smaakt naar meer en kan Nieuwleusen toch nog in de wedstrijd komen.

Er wordt hard gewerkt maar door vol in de aanval te spelen ontstaat er achterin teveel ruimte. Een snelle aanval over rechts, waarbij de bal zeker 30cm over de zijlijn gaat, mag doorgaan. Een lange voorzet komt voor de voeten van de spits die hier wel raak mee weet en is het Haarle dat de 1-4 doet aantekenen. Nieuwleusen wil met opgeheven hoofd het terrein verlaten en via Julian en Milan wordt Storm in stelling gebracht. Met een mooie individuele actie weet hij met een dito schot de 2-4 op het scorebord te zetten.

Helaas is er niet veel tijd meer om verder door te drukken en is de eindstand 2-4 in het voordeel van Haarle JO9-1.
Nieuwleusen JO9-2 was vandaag niet bij machte om het spel te maken en een stempel op de wedstrijd te drukken. Het was Haarle dat terecht met de beker naar huis gaat. De ploeg speelde vooral goed samen en was sterk in de duels.

De mooie zilveren plak smaakte in eerste instantie behoorlijk zuur en waren er de nodige tranen van teleurstelling te bespeuren. Als verliezend finalist mag Nieuwleusen als eerste het podium beklimmen en krijgen we allen een prachtige zilveren medaille. Dan komt langzaam ook het besef bij de jongens dat er een topprestatie is neergezet dit jaar en was het een eer om deze bekerfinale te mogen spelen.

Volgende week, 3 juni, staat het toernooi in Nieuwleusen op de planning. Daar zal het team opnieuw in actie komen. We zijn ingedeeld in een zware poule met vooral 1e klasse teams en kunnen we gaan bekijken waar we staan.