S.V. Nieuwleusen kijkt terug op een grandioze Ajax Clinic dag

En dan is het 3 mei 2018! De dag waarbij we bij S.V. Nieuwleusen al een half jaar naar uitgekeken hebben  Er wordt een echte Ajax Clinic bij S.V. Nieuwleusen gehouden.

De dag begint prachtig met volle zon en blauwe lucht, dat was begin deze week heel anders, en niets staat vandaag nog in de weg om een geweldige dag te gaan beleven. De bouwploeg heeft ervoor gezorgd dat het terrein, ondanks de bouw van ons nieuwe clubhuis, er fantastisch en netjes bij ligt. Arjan Hoekman is, evenals initiatiefnemer Marco Stegerman, om 6:45 uur present op het sportpark om het terrein en clubhuis te openen.

Het hek is nog niet open of er wordt al luid geclaxonneerd. De boys van Ajax Amsterdam zijn gearriveerd en ook voor hun was het dus een vroegertje. Enkele trainers zijn naar verluidt al om 4:15 uur door de wekker wakker geschud.

Mannen met een opperbest humeur stappen uit de busjes en gaan vol energie aan de slag om ons sportpark ’t Klaverblad voor één dag om te toveren in een mini-Toekomst, want zo heet het trainingscomplex bij de Johan Cruyff Arena. De groep bestaat uit trainers, begeleiders en een tweetal eventmanagers.

Vandaag mogen we op ’t Klaverblad maar liefst 90 kinderen in de leeftijd van 6 t/m 16 jaar verwelkomen inclusief natuurlijk de enthousiaste ouders. De jongens en meisjes komen van maar liefst 13 verschillende voetbalverenigingen maar 80% is wel afkomstig uit Nieuwleusen en voetbalt bij zowel S.V. Nieuwleusen of USV. De verste deelnemer komt van een club uit de buurt van Gouda, maar is waarschijnlijk op vakantie op één van de vele campings in de wijde regio.

De eerste spelers komen rond 8:45 binnen gedruppeld. Veelal gekleed in het prachtige wit rode Ajax tenue en dat doet de trainers goed. Gelukkig laten veel leden de eigen clubliefde zien door in onze eigen oranje trainingspakken te komen. Tot een uur of 9:40 konden de spelers zich aanmelden aan de Ajax desk en werd iedere speler in een team ingedeeld dat de naam draagt van een Ajax speler. Zo is er team Donny van de Beek, Hakim Ziyech, Veltman, Matthijs de Ligt, Kasper Dolberg, Frenkie de Jong, etc. Ieder team heeft een eigen trainer en deze trainer blijft de hele dag bij dit team.

Ook de Ajax Merchandise stand was aanwezig waar gretig bidons, shirts, broekjes en Ajax voetballen werden gekocht. Had je je tenue tijdens de inschrijving op de website besteld, dan lag je setje klaar in de kleedkamer zoals dat ook bij Ajax 1 gebeurt.

De deelnemers zijn vandaag voor één dag Ajax speler wat inhoudt dat er getraind wordt volgens de richtlijnen van de Ajax Academy en waar ook de training van het eerste elftal nog steeds op is gestoeld. Naast de Ajax trainingsmethode op het veld is het gedrag buiten het veld evenzo een belangrijk onderdeel van de Ajax Academy. Discipline en respect staan hoog in het vaandel en dat zijn dan ook aspecten die vandaag een rode draad vormen zowel op als buiten het veld.

Sommige ouders kijken met verbazing toe hoe eenvoudig de Ajax trainers de jongens en meisjes in het gareel houden vanaf minuut één, en vinden dat een prachtig om te zien.

Na de teamindeling gaan de spelers naar de kleedkamer om zich gereed te maken voor deel 1 van de training. De ouders mogen zich rondom de boarding van het veld gaan opstellen en team voor team komen de spelers in tempo en al klappend het veld oplopen onder de muziek van de Ajax mars (clublied). Alle teams stellen zich op en er wordt één grote groepsfoto gemaakt De ouders mogen even het veld op om een mooie foto te scoren en worden dan weer vriendelijk verzocht achter de boarding plaats te nemen. De training begint en de teams worden over de twee velden verdeeld. Per veld gaan de spelers rondom de middencirkel staan en wordt er gestart met basis bal oefeningen. Na deze oefeningen worden de ouders verzocht te gaan en blijven de kids met hun trainers over op het veld en wordt er gedurende de ochtend, in twee tijdsblokken, de trainingen afgewerkt met tussen de blokken een drinkpauze in de kleedkamer.

De trainingen in de ochtend staan vooral in het teken van techniek training. Dit wordt in het 2e blok van de ochtendtraining uitgebouwd naar 1:1 met een spelelement waarbij de geleerde stof in praktijk dient te worden gebracht. Daarbij wordt goed gekeken op de uitvoeringen en wordt er door de trainers strak gecoached. De spelers krijgen een behoorlijke uitdaging voor ieders eigen niveau en staan eigenlijk geen minuut stil.

Ondertussen zijn de dames van het clubhuis al druk doende met het voorbereiden van de gezamenlijke lunch. De broodjes worden gesmeerd en de tafels gedekt. Voordat de spelers naar de lunch kunnen, gaan ze eerst weer naar de kleedkamers waar de ochtendtrainingen worden doorgesproken maar waar ook de gedragsregels rondom de lunch worden verteld, discipline buiten het veld, en waar een ieder zich aan moet houden.

De boodschap vanuit Ajax Academy is daarin duidelijk. Neem je rustmoment tijdens de lunch, eet en drink goed voor optimale energie in de middag. Geweldig is het om te zien hoe de jongens en meisjes van klein naar groot zich aan dit protocol houden.

Nadat de buikjes vol zitten kan deel 2 van de dag worden aangevangen. Het eerste deel concentreert zich voornamelijk rondom het uitspelen van overtal situaties zoals 2 tegen 1 en 3 tegen 2 met behulp van zowel de pupillen- als de mini-goals. Er wordt heel fanatiek getraind en gecoached door de Ajax trainers. Na een drinkpauze vervolgen de partij spelen binnen de teams.

Uit ieder team worden vervolgens 2 spelers geselecteerd voor de Ajax Finale. Hierin strijden de twee geselecteerde spelers in een 1 tegen 1 lijnvoetbal situatie gedurende anderhalve minuut tegen elkaar. Bij gelijkspel volgt een herkansing. Inmiddels zijn vele enthousiaste ouders, opa’s, oma’s en overige geïnteresseerden in grote getale aanwezig om de deelnemers aan het finale spel aan te moedigen. Uiteindelijk levert dit een 8 tal winnaars op die allemaal worden voorzien van een prachtige Ajax 1e prijs medaille. Voor de verliezers is er eveneens een mooie Ajax medaille.

Alle deelnemers ontvangen van hun trainer in een afsluitend gesprekje per team, een mooi Ajax Certificaat voor deelname aan de clinic. Deze kunnen de spelers op hun eigen CV gaan plaatsen 😊

Rond 16:30 uur zit deze prachtige dag er dan alweer op. Als organisatie zijn we natuurlijk uitermate trots hoe deze dag is verlopen en willen we naast Ajax Camps & Clinics ook onze eigen vrijwilligers bedanken en in het bijzonder het kantinepersoneel. Ook USV bedanken we voor het beschikbaar stellen van enkele mini-pupillen goals.

Gedurende de dag is er diverse pers aanwezig geweest en in de komende kranten zal hier iets over worden geschreven zoals de Meppeler Courant, Marskramer, Dalfsener etc. Ook Vechtdal Leeft TV heeft een interview gehouden met de initiatiefnemer buh S.V. Nieuwleusen en de eventmanager van de Ajax Clinic. Deze is op YouTube en op de website van Vechtdal Leeft TV te bekijken: https://youtu.be/TIcvg_IxjgE

Op onze Facebook pagina hebben we de foto’s van Ajax Camps & Clinics gedeeld. Deze zijn te samen met onze foto’s ook op onze website te bewonderen door hier te klikken.