Reglement kampioensrondritten S.V. Nieuwleusen

In de sport is het een goed gebruik dat een behaald kampioenschap gevierd wordt. Dat hoort ook zo. Bij S.V. Nieuwleusen is dat niet anders. Een veelvoorkomend onderdeel van deze festiviteiten is een rondrit door het dorp. Dit is echter niet altijd zonder gevaar. Daarom hanteert S.V. Nieuwleusen bij kampioenschappen een reglement met betrekking tot dergelijke rondritten. Aanleiding voor de maatregel zijn ongevallen die zich de afgelopen jaren bij andere Nederlandse sportverenigingen voordeden. S.V. Nieuwleusen wil koste wat kost voorkomen dat een dergelijk scenario zich ooit voordoet in Nieuwleusen.

Enkele voorbeelden:

• In Boekel (Noord-Brabant) kantelde een kar van handbalvereniging Habo’95: 22 gewonden (2010).
  • In IJsselmuiden (Overijssel) brak een leuning tijdens een rondrit met een vrachtwagen van voetbalvereniging IJVV: 4 gewonden, 1 dode (2013).
  • In Waardenburg (Gelderland) kantelde een kar van voetbalvereniging NWC: 20 gewonden (2014).

Naast bovengenoemde voorvallen is het vervoer van mensen op een aanhanger, platte kar of oplegger ook nog eens wettelijk niet toegestaan. De politie waarschuwt hiervoor.

Besluit
S.V. Nieuwleusen geeft haar teams geen goedkeuring meer om zich op een platte kar, oplegger of vrachtwagen te verplaatsen. Indien teams er toch voor kiezen om een kampioenschap of ander behaald succes op een dergelijke wijze te vieren, zal S.V. Nieuwleusen daar op geen enkele wijze medewerking aan verlenen. S.V. Nieuwleusen draagt niet de verantwoordelijkheid en is niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen.

Alternatief
Uiteraard blijft S.V. Nieuwleusen van mening dat kampioenschappen gevierd moeten worden. Het bestuur staat dan ook open voor veilige alternatieven voor een rondrit. Suggesties zijn welkom bij de bestuursleden of kunnen worden aangedragen via bestuur@svnieuwleusen.nl

Toelichting KNVB

Bij iedere club kent men het wel, op een platte kar een rondje door het dorp om het zojuist behaalde kampioenschap te vieren. Het gaat bijna altijd goed, maar er gebeuren ook wel eens hele vervelende ongelukken. Ongelukken waar niemand op zit te wachten en zo’n ongeluk waardoor het kampioensfeestje onbedoeld vroeg is afgelopen. Maar hoe zit dit eigenlijk verzekeringstechnisch? Een platte kar is niet gemaakt om personen op te vervoeren, dus vallen dergelijke ongelukken ook niet onder de dekking van de verzekering van de eigenaar van de platte kar. De bestuurder van het voertuig kan zelfs persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Het slachtoffer kan de kosten die voortkomen uit het ongeluk vervolgens verhalen op de bestuurder.

De KNVB raadt het dan ook af om op een dergelijke manier een kampioenschap te vieren. Een betere mogelijkheid is het inhuren van een ‘open’ bus om het team in rond te rijden. Dit is namelijk wel een voertuig om personen in te vervoeren.