Nieuwjaarstoepraak voorzitter Erwin van Leussen

Dames en heren, leden, vrijwilligers, supporters, sponsoren, genodigden, en verder iedereen die S.V. Nieuwleusen een warm hart toedraagt, ik heet u, ook namens de rest van het bestuur, van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie 2020 van onze vereniging S.V. Nieuwleusen.

Allereerst wil ik even stil staan bij de treurige momenten die onze vereniging gekend heeft door het overlijden van leden en vrijwilligers. We hebben in 2019 afscheid moeten nemen van Wim Klomp. Hij overleed op 74-jarige leeftijd. Daarnaast is eind oktober ons erelid Jan Pasman overleden, hij overleed op 53-jarige leeftijd. We hebben op gepaste wijze stil gestaan bij hun overlijden. Ik wil de families Klomp en Pasman, vrienden en naasten dan ook veel sterkte wensen bij dit verlies.

Nu we even dit moment van bezinning hebben gehad, wil ik verder terugkijken naar andere momenten in 2019 voor ons als vereniging. Op sportief vlak deed ons eerste elftal leuk mee, en eindigden ze op een derde plek met een plek in de nacompetitie, maar dat was geen succes. Ook dit seizoen draaien we mee in de top van de derde klasse. Er waren bij de lage senioren twee elftallen die na een seizoen lang voetballen op de eerste plek zijn geëindigd. Het zevende elftal en het vierde heren elftal werden beiden kampioen in 2019. Bij de jeugd werden in het voorjaar JO 17-2, JO 15-3 en JO 11-4 kampioen. In de najaarscompetitie van 2019 werden JO 19-1, JO 12-1, JO 11-3 en MO 17-1 kampioen.

Naast deze mooie prestaties op sportief vlak werd 2019 vooral getekend door de opening van ons nieuwe clubhuis met tribune. Wat een prestatie is dat geweest. Ik heb het vaak aangehaald hoe bijzonder het is dat we dit hebben kunnen bouwen met vrijwilligers, onze leden en sponsoren en dat wil ik nu weer doen, écht heel bijzonder hoe sterk wij als vereniging zijn door onze samenwerking. Samen de schouders eronder met een fantastisch resultaat. Er zijn maar weinig verenigingen die dit ons na kunnen doen. Zo veel draagkracht en saamhorigheid. Samen werken aan één doel. Dat past echt bij onze Samen Oranje kernwaarden. We hebben een mooie week gehad waarin het nieuwe clubhuis feestelijk werd geopend. Met als hoogtepunt de Open Dag. Wat een feest was dat. Gerard Kooiker die 50 jaar, ja 50 jaar, actief is geweest als voetballer, ongelofelijk. En het benoemen van Jan Pasman tot erelid was een memorabel moment, de stilte, het minutenlange applaus, een kippenvelmoment dat velen nog lang zal heugen.

Bij de officiële opening sprak wethouder Jan Uitslag de woorden uit dat hij op gebied van gezonde voeding graag iets terug zou zien komen. Dat was niet aan dovemans oren gericht, want eind november kregen we te horen dat het predicaat zilver voor gezonde kantine was behaald. De clubhuiscommissie had jaren geleden hier al ideeën voor opgedaan, en vond dat dit in het nieuwe clubhuis, hét moment was om dit concept te introduceren. Zo geschiedde en dit in slechts een paar maanden tijd. Ze gingen voor brons, maar het is zilver geworden, een bijzonder knappe prestatie.

Nu ik deze bijzondere momenten uit 2019 heb uitgelicht wil ik nu graag vooruit kijken op wat er in 2020 zoal staat te gebeuren.
Het eerste wat mij daarbij te binnen schiet is het trainingskamp voor de selectie elftallen, het eerste, tweede, JO 19-1 en Dames 1. Mede dankzij de club van honderd, enkele sponsoren en een eigen bijdrage kan dit trainingskamp plaatsvinden. We willen graag hogerop komen. Naast het sportieve karakter, creëer je en versterk je een enorm gevoel van saamhorigheid en draagkracht binnen deze teams met zo’n trainingskamp. Uiteraard gaan we er van uit dat dit de prestaties op sportief vlak ook ten goede komt.

De oude kantine dient nu ter opslag, ook zijn er plannen om hier een sponsorruimte te maken. Daarbij zal ook worden gekeken naar de uitstraling van ons hele complex. Een speciale commissie zal daar onder andere naar gaan kijken. Zodat we het totale aangezicht van ’t Klaverblad nog meer tot haar recht kunnen laten komen.

Ik hoop dat alle teams het weer goed gaan doen. Natuurlijk hebben we een aantal prestatie elftallen, maar het grootste deel van onze vereniging is natuurlijk recreatief voetbal. Het is de combinatie van deze prestatie en recreatie, die onze club zo mooi maakt. Het allerbelangrijkste is wel dat jullie weer heel veel plezier beleven bij het uitoefenen van deze mooie sport. Ten slotte draait het daar allemaal om. Daarbij zijn de vrijwilligers en leden ontzettend belangrijk, onmisbaar zelfs. En ik wil alle vrijwilligers en leden dan ook bedanken voor hun inzet. Wij zijn geen supermarkt waar je betaalt om te consumeren, nee wij zijn een vereniging waar je naast het betalen van je contributie, je óók inzet voor onze club.
Zonder al die inzet van vrijwilligers en leden kan er ‘s zaterdags niet gevoetbald worden. En op welke manier je inzet voor onze club ook is, het is belangrijk dat het gedaan wordt. We mogen trots zijn dat we zoveel vrijwilligers hebben. Waar we als club ook dankbaar voor mogen zijn, is het grote aantal sponsoren. Rondom het hoofdveld staat het vol met reclameborden, de eerste en tweede ring zijn vol. Ook dat is iets om trots op te zijn. Als zaterdag het eerste moet voetballen zit de tribune vol, trouwe supporters die komen kijken, ook dat is iets om trots op te zijn.
En dan hebben we de club van 100, die hard op weg is naar 100 leden, dus meld je aan als je nog geen lid bent, want het zou fantastisch zijn als we deze mijlpaal dit jaar halen. Dat kan bij Hendrik Jan Huzen, Henry Vasse of Annelies Kooiker.
En kijk naar onze zeer actieve supportersvereniging, het hele jaar door organiseren zij vele activiteiten, kijk maar eens op onze website onder het kopje supportersvereniging en als je nog geen lid bent, ook hier ben je welkom. Ook hebben ze ons nieuwe clubhuis voorzien van terrasmeubilair en de mooie parasols. Fantastisch hoe jullie ook onze club steunen.
En dan nog de bedrijvenclub, een mooi netwerk van ondernemers in en rond Nieuwleusen die met elkaar een aantal keer per jaar iets leuks organiseren, elkaar ontmoeten en met hun lidmaatschap ook onze club steunen. Deze club heeft inmiddels al meer dan 60 leden en is sterk groeiende.
We zijn een vereniging om trots op te zijn, als lid, vrijwilliger, supporter of als sponsor, samen vormen wij deze mooie, fijne en financieel kerngezonde vereniging. En ik wil graag een applaus vragen voor een ieder die hier aan bijgedragen heeft.

Ik wil u er nog op wijzen dat er morgen de jaarlijkse koekactie is, de opbrengst is bestemd voor onze jeugd, dus koop massaal als ze morgen bij u aan de deur staan met de lekkere koeken. Verder is er morgen het dart-toernooi in dit clubhuis.
Ook wordt er vrijdag 7 februari een pubquiz gehouden. Geef u snel op want vol is vol. Teams bestaan uit minimaal 2 en maximaal 5 personen. Hier zijn mooie prijzen te winnen, de hoofdprijs is een volledig verzorgt diner inclusief consumpties voor de winnaars, aangeboden door Proeflokaal Zuid. In de verloting tijdens de pubquiz zijn nog fantastische prijzen te winnen, zoals een mooie reis naar Praag. Ook wordt tijdens de pubquiz een cheque overhandigd aan Furori, de stichting die zieke kinderen een fantastische race-ervaring wil geven.
De pubquiz is onderdeel van de Bert de Roo-veiling die nu al 10.000 euro heeft opgebracht. Bert de Roo vond geluid en sfeer altijd heel belangrijk. Ons nieuwe clubhuis met al dat glas en staal had een beetje het effect van een klankkast. We hebben een deel van de opbrengst geïnvesteerd in de panelen die u hierboven ziet hangen en ze hebben een geweldig effect. Ik weet zeker dat Bert hier trots op zou zijn geweest.
Dan is er 13 februari nog weer de gezamenlijke sponsoravond met ASC, SV Dalfsen, en inmiddels heeft ook Hoonhorst zich hierbij aangesloten. Ook een mooie bijeenkomst die we samen organiseren om ontmoetingen tussen ondernemers te faciliteren.
Voordat we gaan proosten, zullen jullie denken, hé hij heeft het nog niet over zijn cluppie AJAX gehad. Maar ik heb besloten dat ik het vanavond niet ga hebben over de fantastische prestaties van onze club uit de hoofdstad, zowel nationaal als Europees, en ik ga ook niet zeggen dat ze het Nederlandse voetbal weer op de kaart gezet! Ik ga ook niet zeggen dat de Nederlandse competitie alweer beslist lijkt. Want als je dit allemaal zou zeggen, dan word je weer verweten dat je arrogant bent, en als AJAX iets niet is, dan is dat arrogant.
Laten we zeker niet vergeten dat er een mooi EK aankomt met al dat talent in Nederland. De bal is rond en dat is het mooie aan voetbal. Er gebeuren altijd onverwachte dingen, soms minder leuk soms heel verrassend, voetbal is emotie. Het voetbal gaat ons weer verrassen in 2020.
Rond het EK zijn we bezig om samen met de buren een EK-plein te organiseren, dus informatie hierover volgt later.

Laten we allemaal nu iets te drinken nemen en als iedereen iets heeft laten we dan gezamenlijk het glas heffen en proosten op het nieuwe jaar.

Proost op een gezond, gelukkig en sportief 2020!