Ajax Clinic opnieuw een groot succes bij S.V. Nieuwleusen

Train in de meivakantie als een echte Ajax speler bij S.V. Nieuwleusen! …. Dat stond er te lezen op de vele posters en flyers die al geruime tijd op het Sportpark hingen.

Donderdag 2 mei was het dan zover en gingen ruim 90 deelnemers in de leeftijd van 6 t/m 16 jaar onder de supervisie van Ajax trainers van de Ajax Academy een dag trainen volgens de Ajax filosofie en waar spelers als Donny van de Beek, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong ook mee zijn begonnen in de jeugdopleiding.
Leuke bijkomstigheid is het kunnen gebruiken van de nieuwe sportkantine die zich momenteel in de afbouwfase bevindt en met ingang van het nieuwe seizoen zal dit paradepaard officieel in gebruik worden genomen. Dat geldt ook voor de nieuwe geluidsinstallatie die vandaag uitvoering kan worden getest en daar is Ajax maar al te blij mee want nu kan hun eigen apparatuur netjes in de kisten blijven.

Vanaf 8:30 uur arriveren de eerste deelnemers op het sportpark. De deelnemers komen dit jaar uit de ruime omtrek van Nieuwleusen en de verste deelnemers komen uit Leeuwarden, Woerden en zelfs enkelen uit Noord-Frankrijk die speciaal hiervoor naar Nieuwleusen zijn gekomen.
Bij de registratie wordt iedere speler ingedeeld in een team dat de naam draagt van een Ajax speler: Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech, Donny vd Beek, Nico Tagliafico, Frenkie de Jong, David Neres en Dusan. Na de registratie en het openingspraatje van de coördinator gaan de deelnemers naar de kleedkamer die eveneens geheel in stijl is voorzien van de teamnaam en ligt het tenue gereed wanneer dit is meebesteld tijdens de inschrijving.

De ouders, verzorgers en supportes kunnen gaan plaatsnemen op de tribune waar ze de opening en de eerste trainingsvorm mogen meemaken en waarna ze vriendelijk worden gesommeerd om te vertrekken. Vanaf 14:30 uur zijn ze weer welkom om de partijvormen en afsluiting mee te maken.

De Ajax-belevenis begint met elf omgangsregels die al in de kleedkamer op een bord worden getoond en worden besproken. Normen en waarden waar elke Ajacied zich aan hoort te houden. Op één staat: Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gedrag en ontwikkeling. Maar ook woorden als respect, winnen, discipline en ambitie staan rood gemarkeerd. Het mag duidelijk zijn dat niet alleen het gedrag óp het veld maar vooral ook buiten het veld als een belangrijk onderdeel binnen de Ajax filosofie wordt gezien.

Het belangrijkste voor vandaag is dan ook om deze belevenis over te brengen op de 90 deelnemers. Hoewel er veel talentjes rondlopen en de spelers stiekem hopen te worden ontdekt is scouting niet het doel van vandaag. “We willen de kinderen vooral de Ajax belevenis meegeven en veel voetbalplezier bieden”, aldus Bjorn Verbeij, coördinator van de Ajax Clinic.
Nadat de teams zijn omgekleed komen ze in draf het veld op onder de muziek van De Ajax Marsch (clublied). Na de voorstelling van de trainers wordt er nog een groepsfoto gemaakt.

Video: Opkomst teams

Video: Groepsfoto

Dribbelen, kappen, draaien. Het eerste uur van de training, die de hele dag duurt, bestaat voornamelijk uit deze basistechnieken. “Bij de jongsten gaan we daarna vooral aan de slag met het verbeteren van de balvaardigheid, aldus Verbeij. Want dat is iets wat we erg belangrijk vinden bij Ajax. ”De ouderen gaan verder met het onder de knie brengen van aanvalsoefeningen zoals diverse passeerbewegingen als de schaar, sleep en de Zidane en komen allerlei trap- en passtechnieken aanbod.

Na de ochtendtraining is er tijd voor de lunch, die door het kantinepersoneel van S.V. Nieuwleusen in gereedheid is gebracht. Maar voordat men van de lunch gaat genieten gaan de deelnemers naar de kleedkamer alwaar de voetbalschoenen voor slippers/gympen worden omgeruild en worden de regels tijdens de lunch uitgelegd. Wat een discipline heerst er tijdens de lunch wanneer ruim 90 deelnemers zonder lawaai van de lunch genieten. Wil je wat vragen dan steek je je vinger op en komt de trainer bij je. De deelnemers worden dan ook gemaand om de rust te pakken voor het intensieve middagprogramma.

Om 13:00 uur vangt het middagprogramma aan en wordt de geleerde techniek van de ochtendtraining in praktijk gebracht in diverse oefeningen en partijvormen, waarbij er constant wordt doorgedraaid. De oefeningen bestaan onder meer uit het gebruik van het opblaasbare voetbalveld en smartgoals. Maar ook een partijvorm met een mini-bal op twee 1x1m goals en 6×6 met vier 3x1m goals.

Vanaf 14:30 uur waren de ouders weer welkom op het sportpark en raakt de nieuwe tribune weer langzaam gevuld.
Om 16:30 uur is het dan tijd voor de afsluiting van deze fantastische dag. Na een woord van dank vanuit Ajax krijgen de spelers het certificaat uitgereikt. Iedere deelnemer krijgt bovendien een afsluitend gesprekje met de trainer en een Ajax bidon, zoals die ook bij de jeugdopleiding van Ajax wordt gebruikt. Op de bidon staan twee termen vermeld: Wapen (je sterke punt) en Focus (je verbeterpunt), zie het filmpje hieronder.

Video: afsluitend gesprek met je trainer

Zowel de deelnemers, Ajax Clinics als S.V. Nieuwleusen kunnen terugkijken op een fantastische georganiseerde dag in een geweldige ambiance op sportpark ’t Klaverblad en wordt er al voorzichtig gesproken over een mogelijke 2020 editie 😊.