Historie S.V. Nieuwleusen

S.V. Nieuwleusen anno 2016 is een bloeiende en gezonde vereniging met meer dan 800 leden. De club zoals deze nu staat en draait, is er natuurlijk niet van de één op de andere dag gekomen, maar door de jaren heen stukje bij beetje opgebouwd. Vanaf het prille begin in 1957 tot aan de dag van vandaag toonde de vereniging zich ambitieus en dynamisch. Getuige het alsmaar groeiende ledenaantal heeft S.V. Nieuwleusen in haar bijna 60-jarig bestaan overduidelijk in een maatschappelijke behoefte van het dorp voorzien.

 

S.V.  Nieuwleusen kijkt ondanks een boeiend verleden vooral naar de toekomst

 

Hieronder volgt in vogelvlucht een overzicht van de historie van de club. Over geel-zwarte vlaggen die niet meer in voorraad waren, noodvelden aan de Burg. Backxlaan, hoogtepunten die afgewisseld werden met dieptepunten en over een voetbalvereniging die drastisch heeft uitgebreid om niet volledig uit haar voegen te barsten.

 

De beginperiode

Vanaf midden jaren ’50 ontstond er in Nieuwleusen de behoefte om voetbal ook op zaterdag mogelijk te maken. In het voorjaar van 1957 vond er een eerste oriënterend gesprek plaats op het kantoor van de Landbouwvereniging waar de heer K. Kouwen destijds directeur was. In eerste instantie werd er geprobeerd een zaterdagafdeling bij U.S.V. onder te brengen, maar daartegen bestonden onoverkomelijke bezwaren.

De oprichtingsvergadering werd gehouden op het toneel van het Hervormde Jeugdhuis Sluis 3 dat als bijnaam het Café van Lange Willem had, nu beter bekend als Evenementencomplex De Deel. Het eerste bestuur werd gevormd door de heren A.C. Goutbeek, E. Bosch, G.J. Schuurman, H.J. Timmerman en K. Kouwen (voorzitter). Er werd besloten om samen met de korfbal één vereniging op te richten met de naam Sportlust, waarbij als clubkleuren geel en zwart werden gekozen. De korfbalafdeling was helaas geen lang leven beschoren, zodat Sportlust uitsluitend nog voetbal te bieden had. Aangezien Sportlust nog niet uitkwam in de competitie nam voorzitter Kouwen contact op met de KNVB in Den Haag om toestemming te vragen hieraan deel te nemen. Hij kreeg echter te horen dat er in Twente al een voetbalvereniging met de naam Sportlust bestond, waarna Kouwen de naam S.V. Nieuwleusen doorgaf, deze naam was ongetwijfeld uniek. Nu moest er nog een clubvlag komen, maar omdat er geen geel-zwarte vlag in voorraad was, werd er maar een oranje-zwarte genomen. De officiële oprichtingsdatum van S.V. Nieuwleusen is 1 augustus 1957.

 

S.V. Nieuwleusen in de competitie

26 februari 1958 was een gedenkwaardige dag in de geschiedenis van S.V. Nieuwleusen. Toen speelde de club haar eerste competitiewedstrijd ooit. V.V. Avereest was de tegenstander en de oranjehemden wonnen met 3-2. A. Kouwen tekende voor het eerste officiële doelpunt voor de Nieuwleusenaren.

Historie 1

Tijdens het seizoen 1969-1970 promoveerde S.V. Nieuwleusen naar de tweede klasse, waaruit het twee seizoenen later weer degradeerde. Vervolgens kon een jaar later in de derde klasse het kampioenschap gevierd worden.  In 1979 beleefden de oranjehemden een nieuw hoogtepunt. De Nieuwleusenaren bleken andermaal het sterkst van iedereen te zijn, zodat ze het jaar daarop mochten debuteren in de eerste klasse. Het duurde tot het seizoen 1985-1986 voordat S.V. Nieuwleusen de titel in deze klasse wist binnen te slepen en promoveerde naar de vierde klasse KNVB. Dit team werd in Zeist tevens Nederlands Kampioen voor afdelingsteams.

Enkele malen was het kampioenschap van de vierde klasse dichtbij, maar in het seizoen 1992-1993 degradeerde S.V. Nieuwleusen na een beslissingswedstrijd in Rouveen tegen S.V. Marknesse geheel tegen de verwachting in weer naar de afdeling Zwolle. Twee jaar later herstelde het eerste elftal zich van deze teleurstelling door kampioen te worden tegen BAS in Biddinghuizen en hierdoor opnieuw te promoveren naar de K.N.V.B. Door een reorganisatie binnen de voetbalbond werd deze vierde klasse omgezet naar de derde klasse. In het seizoen 1999-2000 werd het eerste elftal kampioen en dwong daarmee dus promotie af naar de tweede klasse. Door degradatie in het seizoen 2001-2002 is de club echter weer teruggekeerd naar de derde klasse, waar het jaren meedraaide in de (sub)top.

In het seizoen 2007-2008 degradeerde S.V. Nieuwleusen geheel onverwachts naar de vierde klasse, maar een jaar later werd men ongeslagen kampioen en kwam de club dus in het seizoen 2009-2010 weer uit in de derde klasse. De club eindigde op een gedeelde tweede plaats met Zwolsche Boys. Omdat ook de tweede plaats recht gaf op promotie moest er een beslissingswedstrijd gespeeld worden. Zwolsche Boys trok op het veld van A.S.C.’62 aan het langste eind. Het seizoen daarna, 2010-2011, behaalden de oranjehemden wel het kampioenschap en daarmee promotie naar de tweede klasse. Na 2 seizoenen in de tweede klasse degradeerden de Nieuwleusenaren in het seizoen 2012-2013 weer naar de derde klasse. Na alle seizoenen gespeeld te hebben in de KNVB district Oost, komt S.V. Nieuwleusen in het seizoen 2016-2017 uit in de KNVB district Noord.

 

Ledenaantal en accommodatie

In de beginjaren liet S.V. Nieuwleusen haar leden in de Staatsbossen trainen. Later werd er getraind op het oude veld van U.S.V. aan de Den Hulst, waar nu de BAM is gevestigd. In oktober 1957 werd het veld aan de Paltheweg geopend met een wedstrijd tussen U.S.V. en Sportlust (5 – 2). De senioren speelden daar hun wedstrijden, terwijl de junioren terecht konden op twee noodvelden aan de Burg. Backxlaan. In 1967 kreeg S.V. Nieuwleusen achter het zwembad de beschikking over twee velden en twee kleedkamers (op dit moment het clubhuis van de Postduivenvereniging). Voor het eerst had de vereniging de beschikking over een (houten) kantine die werd beheerd door Café de Viersprong. In 1980 kreeg het huidige sportpark pas echt gestalte. In dat jaar vond door erelid Evert Bosch de opening plaats van het huidige clubhuis en zes kleedkamers die daaraan vast waren gebouwd. Ook kon de vereniging, die onderhand zo’n 300 leden telde, vanaf dat jaar op een derde veld voetballen.

In augustus 1982 werd het 25-jarig jubileum gevierd. In deze maand werd er ook van start gegaan met een damesteam. In augustus 1987 gebeurde er ook van alles binnen de club. Het 400e  lid meldde zich aan, het sportpark werd officieel tot ’t Klaverblad gedoopt, er verrees een tribune langs het hoofdveld en de supportersvereniging werd opgericht. In 1989 werden de kleedkamers van de gemeente geprivatiseerd, waar 70.000 gulden voor betaald moest worden. Toen in oktober 1992 het 500e lid kon worden ingeschreven, werd duidelijk dat de vereniging steeds meer uit haar jasje groeide.

In eerste instantie werden twee oude kleedkamers gerenoveerd maar een jaar later werd besloten de accommodatie uit te breiden met maar liefst: twee kleedkamers, een bestuurskamer, een redactiekamer en een tweede vergaderruimte. Deze uitbreiding werd in november 1994 officieel geopend door de toenmalige wethouder van Sportzaken de heer M. de Jong.

Historie 2

Intussen bleef de vereniging maar groeien. In augustus 2001 wandelde het 600e lid binnen, terwijl in februari 2005 nummer 700 zich aanmeldde. Gezien deze explosieve groei zijn de nieuwe kleedkamers die in het seizoen 2006-2007 in gebruik werden genomen absolute noodzaak gebleken. De vernieuwde accommodatie werd officieel geopend door Dhr. Schuurman en twee achterkleinkinderen van Dhr. Bosch. Beide heren, oprichters van de S.V. Nieuwleusen, legden in april 2006 de eerste steen van de vernieuwde accommodatie. Naast de nieuwe kleedkamers werden er ook extra vergaderruimtes en een groot terras gerealiseerd.  S.V. Nieuwleusen had niet alleen een tekort aan kleedruimte maar ook een drastisch tekort aan speel- en trainingsruimte. Na een onderhandelingsperiode  met de gemeente van negen jaar ging in april 2010 het project Middengebied van start. Op sportpark “t  Klaverblad” werden twee kunstgrasvelden voor voetbal en één kunstgrasveld voor korfbal aangelegd. Inmiddels ging de groei van de vereniging ging maar door en in mei 2010 werd het 750e lid verwelkomd. Precies 2 jaar later in mei 2012 werd het 800e lid ingeschreven.

Tijdens de opening van de kunstgrasvelden op 20 augustus 2010 werd één kunstgrasveld vernoemd naar Herman van den Berg. Herman was voor S.V. Nieuwleusen vanaf het begin de kartrekker van dit project. Het hoofdveld op sportpark ’t Klaverblad werd in maart 2012 vernoemd naar wijlen Evert Bosch, de initiatiefnemer tot de oprichting van S.V. Nieuwleusen. Vanaf 2010 werden er plannen gemaakt voor een nieuw clubhuis, ook voor korfbalvereniging D’ Ommerdieck wordt er een clubhuis op “t Klaverblad” gerealiseerd. Omdat de korfbalvereniging het gebruik kreeg over de bestuurskamer van S.V. Nieuwleusen, als clubhuis, hebben 2 sponsoren voor S.V. Nieuwleusen een unit beschikbaar gesteld, waarin een bergruimte ,een invalidentoilet, het wedstrijdsecretariaat en een bestuurskamer werden gerealiseerd. S.V. Nieuwleusen en D’ommerdieck hebben zich vanaf 2010 sterk gemaakt voor participatie als kernpartner in het zogeheten Kulthurhus. Na jarenlange onderhandelingen met de Gemeente Dalfsen hebben de beide verenigingen in 2015 het besluit genomen om de plannen voor een eigen clubhuis verder uit te werken. De stand van zaken in september 2016 is dat de plannen zover uitgewerkt zijn dat er in 2016 nog begonnen wordt met de bouw en dat de ingebruikname gepland staat in augustus 2017.